E-mail Print PDF

PERJUMPAAN MITASA DENGAN KAKITANGAN AKADEMIK UiTM PASIR GUDANG PADA 11 DISEMBER 2014

Kesatuan Akademik  UiTM (MITASA) akan mengadakan perjumpaan bersama ahli dan kakitangan akdemik di UiTM Pasir Gudang , Johor seperti butiran berikut:

Tarikh  : 11 Disember 2014 (Khamis)
Tempat: Bilik Seminar Perpustakaan PTDI, Aras 2, UiTM Pasir Gudang, Johor

Masa   :  11.30 am – 2.00pm
Penceramah MITASA: En Anwar Fahmi bin Abdullah B.K.T
En Saharruddin bin Lin

Ahli MITASA dan semua Kakitangan Akademik UiTM Pasir Gudang dijemput hadir. Bagi yang masih belum mendaftar,  Borang keahlian disediakan .

Sebarang pertanyaan boleh hubungi Puan Baiti di talian 019-7751404 ataupun En Yakub Md Taib di talian 012-3779537

Last Updated on Tuesday, 09 December 2014 17:04
E-mail Print PDF

SEKALUNG PENGHARGAAN MITASA TERHADAP PERLANTIKAN PUAN AZIDA AZMI SELAKU PENDAFTAR UiTM BARU

Perlantikan Puan.Azida Azmi selaku Pendaftar Universiti Teknologi MARA(UiTM) oleh Pengurusan Tertinggi UiTM disambut baik dengan penuh optimis dan positif oleh Kesatuan Kakitangan Akademik UiTM(MITASA). MITASA juga sehaluan dengan ‘Roadmap’ yang dirancang oleh kepimpinan Tertinggi UiTM khususnya Naib Canselor untuk melihat Universiti ini bukan sahaja mampu melahirkan golongan graduan serta tenaga profesional dari kalangan kaum Bumiputera yang berkompetensi tinggi serta berdaya saing dari segi kehendak pasaran dalam mahupun luar negara, justeru pendirian untuk menjadi UiTM sebagai Universiti Penyelidikan yang turut memperjuangkan aspek Kesarjanaan dari sudut Inovasi serta Pengkomersilan produk.

Namun demikian MITASA tetap berpaksikan kepada perjuangan asal penubuhan Kesatuan adalah untuk memperjuangkan aspek kebajikan para pensyarah akademik dari segi pembangunan modal insan, kompetensi kerjaya, pemurnian skim gaji dan sara hidup serta kebajikan golongan akademik secara menyeluruh sepanjang mereka berkhidmat di universiti ulung di negara ini. MITASA juga memandang serius tujuan utama penubuhan UiTM adalah untuk memastikan masyarakat Bumiputera di luar bandar mahupun bandar memperolehi peluang pendidikan pengajian tinggi secara sama rata dengan masyarakat lain di negara ini.

Isu berkaitan percambahan fizikal Kampus Cawangan (PFI) yang kian rancak serta kehendak pasaran serta idealisma kepimpinan negara serta pengurusan tertinggi UiTM tetap dipandang mulia dan disanjung, namun dalam memburu matlamat untuk melahirkan hampir 200,000 ribu pelajar menerusi gedung ilmu ini, pihak MITASA juga amat berharap aspek kualiti graduan dititik beratkan secara serius. Kekangan dari segi tenaga pengajar berintelektual tinggi di peringkat PhD serta kepakaran dalam bidang pengajian serta pengkhususan kritikal amat wajar dititik beratkan terlebih dahulu.

Permasalahan lojistik, kemudahan prasarana bilik pensyarah, bilik kuliah serta instrumen serta peralatan lebih terkini, moden dan sofistiketed amat diperlukan dalam bidang pengajaran subjek sains, teknologi, kejuruteraan, teknikal serta pelbagai bidang lain yang kritikal. Secara lebih khususnya MITASA amat menyokong penuh penglibatan, peranan dan semangat kerjasama yang lebih mesra stakeholders serta kesatuan dapat dipratikkan dari kalangan Pentadbir khususnya Pendaftar dan juga para pensyarah akademik dari kalangan warga UiTM pelbagai peringkat.

MITASA  melihat wujud sedikit jurang serta kekhilafan dari kalangan Warga Akademik dan juga Pengurusan Pentadbiran pelbagai peringkat di Shah Alam mahupun Kampus Cawangan berhubung pelbagai isu dan sudut pentadbiran. MITASA turut menyokong penuh pandangan dan saranan Y.Bhg Tan Sri Dato’ Sri Prof. Ir.Dr.Sahol Hamid Abu Bakar,selaku Naib Canselor UiTM yang menyarankan agar semua pihak berpegang kepada kesatuan, perpaduan, persefahaman serta berfikiran terbuka dalam memperjuangan agenda, misi, visi dan roadmap universiti kearah IPT yang releven dalam sistem Pengajian Tinggi Negara serta Antarabangsa.

Saranan Naib Canselor agar sentuhan nurani kakitangan pelbagai latarbelakang perjawatan dari kalangan kakitangan Akademik mahupun Pentadbiran wajar dilayan secara penuh hikmah dan melalui sentuhan hati ke hati berbanding proses yang memerlukan khidmat peradaban teknologi.

MITASA juga amat mengharapkan agar pihak Pendaftar UiTM melibatkan Kesatuan dalam perkara yang berkaitan kebajikan, permasalahan, perubahan dasar, polisi serta pekeliling terhadap golongan akademik, agar pandangan pelbagai sudut dan variasi mampu dijana secara lebih saksama dan kredibel. Semoga dengan doa dan persefahaman ini, adalah diharapkan hubungan ukwah serta semangat juang yang baru dapat dibentuk dan dipelihara dari semasa ke semasa.

Salam perjuangan dan Salam UiTM dari seluruh EXCO MITASA dan juga Warga Akademik UiTM.

19 November 2014: MAFA

E-mail Print PDF

PERJUMPAAN MITASA DENGAN KAKITANGAN AKADEMIK UiTM MELAKA PADA 17 NOVEMBER 2014

Kesatuan Akademik  UiTM (MITASA) akan mengadakan perjumpaan bersama ahli seperti butiran berikut:

Tarikh  : 17 November 2014 (Isnin)Tempat          
Tempat: Dewan Kuliah 3 (KPP2 KAG), UiTM Kampus Lendu, Melaka
Masa   :  9.00am – 1.00pm

Melihatkan keadaan Kampus Melaka agak sibuk dengan Sukan Karisma, Perkampungan Anak Yatim, Mesyuarat fakulti, Persiapan Pendaftaran Pelajar Baru dan bakal mengadakan Konvokesyen pada bulan Disember ini, maka tarikh ini dirasakan sesuai dan kita juga mengambil kira kesediaan EXCO MITASA yang majoritinya dari Shah Alam untuk datang ke UiTM Melaka.  Mungkin ada banyak isu, kemusykilan, pertanyaan atau sebarang perkara berbangkit boleh diajukan pada hari tersebut dan sebagai alternatif, anda juga boleh emailkan kepada saya untuk disampaikan pada hari tersebut kepada Presiden MITASA.  Banyak maklumat terkini yang akan disampaikan oleh MITASA kepada kita, dan saya berharap kita mengambil peluang dan kesempatan untuk menghadirkan diri pada program tersebut.  Saya juga ingin  mengajak Tuan/Puan/Dr/PM/Prof yang masih belum menjadi ahli untuk mendaftar sebagai ahli. Anda juga boleh email kepada saya butiran seperti Nama, Nombor Pekerja, Fakulti,  Kampus dan No Telefon/ HP di  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it dan pada tajuk/subjek sila tulis Permohonan menjadi ahli MITASA. Keahlian terbuka dari Gred DM29 hingga DM54.

Saya menyeru Tuan/Puan/Dr/PM/Prof untuk menjadi ahli kerana salah satu ciri kekuatan kesatuan adalah keahliannya yang ramai. Marilah kita memainkan peranan sebagai kakitangan akademik dengan memberi sokongan dengan menjadi ahli MITASA.  Kita tidak dapat melihat bagaimana pensyarah memainkan peranannya di saat MITASA berusaha membuat usul atau cadangan Penambahbaikan Skim Pensyarah kepada universiti atau kementerian jika bilangan keahlian tidak ramai. Di saat EXCO MITASA memperjuangkan hak kita marilah kita menyokong dengan menjadi ahli beramai-ramai. Pensyarah UiTM adalah pensyarah yang paling ramai di dalam universiti di Malaysia, tetapi jumlah keahlian agak kurang.  Oleh itu marilah kita sama-sama memperkasakan MITASA dengan menambah jumlah keahlian agar suara kita lebih didengari. Buktinya  lihatlah kesatuan guru. Ia menjadi kuat kerana jumlah keahliannya yang ramai.

Pada perjumpaan tersebut,  disediakan minum pagi  dan makan tengahhari.  Surat perlepasan akan disertakan.  Jika berlaku sebarang perubahan juga akan dimaklumkan segera melalui email. Keprihatinan dan sokongan Tuan/Puan/Dr/PM/Prof dalam hal ini kami dahului dengan ucapan terima kasih. Semoga kita dapat sama-sama menyemarakkan semangat berkesatuan di kalangan warga akademik UiTM demi memperkukuhkan kewibawaan dan keakraban para pensyarah merentasi kampus.

ZARI NEZAM BIN RUZALI
PENYELARAS PERHUBUNGAN MITASA UiTM MELAKA
0196663692  ; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Last Updated on Tuesday, 11 November 2014 16:00

Page 1 of 44

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »

Hubungi Kami

Kesatuan Kakitangan Akademik UiTM (MITASA)
No 993, Aras 3, Blok 9,
Intekma Resort & Convention Centre,
Persiaran Raja Muda, Seksyen 7,
40000 Shah Alam, Selangor.

Tel: 603 5522 5239 / Fax: 603 5522 5240

FB      : www.fb.com/mitasauitm
Emel  : mitasa@salam.uitm.edu.my This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it / mitasa05@yahoo.com This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Reg    : Register Here / Download PDF (password=123)

You are here Home