E-mail Print PDF

SEKALUNG PENGHARGAAN MITASA TERHADAP PERLANTIKAN PUAN AZIDA AZMI SELAKU PENDAFTAR UiTM BARU

Perlantikan Puan.Azida Azmi selaku Pendaftar Universiti Teknologi MARA(UiTM) oleh Pengurusan Tertinggi UiTM disambut baik dengan penuh optimis dan positif oleh Kesatuan Kakitangan Akademik UiTM(MITASA). MITASA juga sehaluan dengan ‘Roadmap’ yang dirancang oleh kepimpinan Tertinggi UiTM khususnya Naib Canselor untuk melihat Universiti ini bukan sahaja mampu melahirkan golongan graduan serta tenaga profesional dari kalangan kaum Bumiputera yang berkompetensi tinggi serta berdaya saing dari segi kehendak pasaran dalam mahupun luar negara, justeru pendirian untuk menjadi UiTM sebagai Universiti Penyelidikan yang turut memperjuangkan aspek Kesarjanaan dari sudut Inovasi serta Pengkomersilan produk.

Namun demikian MITASA tetap berpaksikan kepada perjuangan asal penubuhan Kesatuan adalah untuk memperjuangkan aspek kebajikan para pensyarah akademik dari segi pembangunan modal insan, kompetensi kerjaya, pemurnian skim gaji dan sara hidup serta kebajikan golongan akademik secara menyeluruh sepanjang mereka berkhidmat di universiti ulung di negara ini. MITASA juga memandang serius tujuan utama penubuhan UiTM adalah untuk memastikan masyarakat Bumiputera di luar bandar mahupun bandar memperolehi peluang pendidikan pengajian tinggi secara sama rata dengan masyarakat lain di negara ini.

Isu berkaitan percambahan fizikal Kampus Cawangan (PFI) yang kian rancak serta kehendak pasaran serta idealisma kepimpinan negara serta pengurusan tertinggi UiTM tetap dipandang mulia dan disanjung, namun dalam memburu matlamat untuk melahirkan hampir 200,000 ribu pelajar menerusi gedung ilmu ini, pihak MITASA juga amat berharap aspek kualiti graduan dititik beratkan secara serius. Kekangan dari segi tenaga pengajar berintelektual tinggi di peringkat PhD serta kepakaran dalam bidang pengajian serta pengkhususan kritikal amat wajar dititik beratkan terlebih dahulu.

Permasalahan lojistik, kemudahan prasarana bilik pensyarah, bilik kuliah serta instrumen serta peralatan lebih terkini, moden dan sofistiketed amat diperlukan dalam bidang pengajaran subjek sains, teknologi, kejuruteraan, teknikal serta pelbagai bidang lain yang kritikal. Secara lebih khususnya MITASA amat menyokong penuh penglibatan, peranan dan semangat kerjasama yang lebih mesra stakeholders serta kesatuan dapat dipratikkan dari kalangan Pentadbir khususnya Pendaftar dan juga para pensyarah akademik dari kalangan warga UiTM pelbagai peringkat.

MITASA  melihat wujud sedikit jurang serta kekhilafan dari kalangan Warga Akademik dan juga Pengurusan Pentadbiran pelbagai peringkat di Shah Alam mahupun Kampus Cawangan berhubung pelbagai isu dan sudut pentadbiran. MITASA turut menyokong penuh pandangan dan saranan Y.Bhg Tan Sri Dato’ Sri Prof. Ir.Dr.Sahol Hamid Abu Bakar,selaku Naib Canselor UiTM yang menyarankan agar semua pihak berpegang kepada kesatuan, perpaduan, persefahaman serta berfikiran terbuka dalam memperjuangan agenda, misi, visi dan roadmap universiti kearah IPT yang releven dalam sistem Pengajian Tinggi Negara serta Antarabangsa.

Saranan Naib Canselor agar sentuhan nurani kakitangan pelbagai latarbelakang perjawatan dari kalangan kakitangan Akademik mahupun Pentadbiran wajar dilayan secara penuh hikmah dan melalui sentuhan hati ke hati berbanding proses yang memerlukan khidmat peradaban teknologi.

MITASA juga amat mengharapkan agar pihak Pendaftar UiTM melibatkan Kesatuan dalam perkara yang berkaitan kebajikan, permasalahan, perubahan dasar, polisi serta pekeliling terhadap golongan akademik, agar pandangan pelbagai sudut dan variasi mampu dijana secara lebih saksama dan kredibel. Semoga dengan doa dan persefahaman ini, adalah diharapkan hubungan ukwah serta semangat juang yang baru dapat dibentuk dan dipelihara dari semasa ke semasa.

Salam perjuangan dan Salam UiTM dari seluruh EXCO MITASA dan juga Warga Akademik UiTM.

19 November 2014: MAFA

E-mail Print PDF

PERJUMPAAN MITASA DENGAN KAKITANGAN AKADEMIK UiTM MELAKA PADA 17 NOVEMBER 2014

Kesatuan Akademik  UiTM (MITASA) akan mengadakan perjumpaan bersama ahli seperti butiran berikut:

Tarikh  : 17 November 2014 (Isnin)Tempat          
Tempat: Dewan Kuliah 3 (KPP2 KAG), UiTM Kampus Lendu, Melaka
Masa   :  9.00am – 1.00pm

Melihatkan keadaan Kampus Melaka agak sibuk dengan Sukan Karisma, Perkampungan Anak Yatim, Mesyuarat fakulti, Persiapan Pendaftaran Pelajar Baru dan bakal mengadakan Konvokesyen pada bulan Disember ini, maka tarikh ini dirasakan sesuai dan kita juga mengambil kira kesediaan EXCO MITASA yang majoritinya dari Shah Alam untuk datang ke UiTM Melaka.  Mungkin ada banyak isu, kemusykilan, pertanyaan atau sebarang perkara berbangkit boleh diajukan pada hari tersebut dan sebagai alternatif, anda juga boleh emailkan kepada saya untuk disampaikan pada hari tersebut kepada Presiden MITASA.  Banyak maklumat terkini yang akan disampaikan oleh MITASA kepada kita, dan saya berharap kita mengambil peluang dan kesempatan untuk menghadirkan diri pada program tersebut.  Saya juga ingin  mengajak Tuan/Puan/Dr/PM/Prof yang masih belum menjadi ahli untuk mendaftar sebagai ahli. Anda juga boleh email kepada saya butiran seperti Nama, Nombor Pekerja, Fakulti,  Kampus dan No Telefon/ HP di  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it dan pada tajuk/subjek sila tulis Permohonan menjadi ahli MITASA. Keahlian terbuka dari Gred DM29 hingga DM54.

Saya menyeru Tuan/Puan/Dr/PM/Prof untuk menjadi ahli kerana salah satu ciri kekuatan kesatuan adalah keahliannya yang ramai. Marilah kita memainkan peranan sebagai kakitangan akademik dengan memberi sokongan dengan menjadi ahli MITASA.  Kita tidak dapat melihat bagaimana pensyarah memainkan peranannya di saat MITASA berusaha membuat usul atau cadangan Penambahbaikan Skim Pensyarah kepada universiti atau kementerian jika bilangan keahlian tidak ramai. Di saat EXCO MITASA memperjuangkan hak kita marilah kita menyokong dengan menjadi ahli beramai-ramai. Pensyarah UiTM adalah pensyarah yang paling ramai di dalam universiti di Malaysia, tetapi jumlah keahlian agak kurang.  Oleh itu marilah kita sama-sama memperkasakan MITASA dengan menambah jumlah keahlian agar suara kita lebih didengari. Buktinya  lihatlah kesatuan guru. Ia menjadi kuat kerana jumlah keahliannya yang ramai.

Pada perjumpaan tersebut,  disediakan minum pagi  dan makan tengahhari.  Surat perlepasan akan disertakan.  Jika berlaku sebarang perubahan juga akan dimaklumkan segera melalui email. Keprihatinan dan sokongan Tuan/Puan/Dr/PM/Prof dalam hal ini kami dahului dengan ucapan terima kasih. Semoga kita dapat sama-sama menyemarakkan semangat berkesatuan di kalangan warga akademik UiTM demi memperkukuhkan kewibawaan dan keakraban para pensyarah merentasi kampus.

ZARI NEZAM BIN RUZALI
PENYELARAS PERHUBUNGAN MITASA UiTM MELAKA
0196663692  ; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Last Updated on Tuesday, 11 November 2014 16:00
E-mail Print PDF

UCAPAN PENGHARGAAN DAN PERSARAAN PENDAFTAR UiTM , Y.BHG. DR HAJAH ZAHRAH MOKHTAR – 10.11.2014

Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, seorang tokoh Pendaftar Wanita juga Nadi Pengerak Pejabat Pendaftar telah bersara pada 10.11.2014 atas persaraan wajib dalam Perkhidmatan Awam. Sebagai EXCO MITASA yang mengikuti perkembangan kerjaya dan komitmen beliau yakni Dr.Hajah Zahrah Mokhtar(Pendaftar UiTM), saya mengucapkan selamat bersara dan dipermudahkan urusan beliau oleh Allah SWT di dunia dan akhirat.

Justeru sebagai EXCO dan mewakili suara rakan-rakan EXCO MITASA,  kami meletakkan harapan yang amat tinggi terhadap penganti beliau yang baharu. MITASA melihat kerjasama, gandingan mantap serta persefahaman antara golongan Akademik dan juga Pentadbir mahupun Kakitangan secara keseluruhan meliputi semua peringkat Perjawatan, dari peringkat Atasan sehingalah kakitangan sokongan mampu merealisasikan pelbagai VISI dan MISI yang digariskan oleh kepimpinan tertinggi Naib Canselor UiTM dan juga Organisasi ini (UiTM).

Merujuk kenyataan dan pandangan serta teguran Y.Bhg Tan Sri Naib Canselor UiTM dalam Mesyurat Bersama Jabatan(MBJ), beliau mengingatkan semua Warga UiTM tanpa melihat latarbelakang perjawatan dan perkhidmatan wajar bersatu mengembleng tenaga, minda serta komitmen ke arah universiti yang lebih cemerlang dan berkompetensi tinggi serta releven dipersada dunia global dalam aspek Pengajian Pendidikan dan Penyelidikan serta Inovasi.

MITASA mencadangkan agar perjawatan Pendaftar dilantik secara bergilir dari kalangan golongan pentadbir dan juga akademik agar mampu mewujudkan suasana kepimpinan dan juga pentadbiran yang lebih pratikal, efisen serta mampu mewujudkan, kepelbagaian pemikiran, pembuatan keputusan serta perancangan ‘roadmap’ yang lebih kredibel dari semasa ke semasa di UiTM sepertimana yang dilaksanakan di organisasi lain.

Kami juga ingin menarik perhatian pejabat pendaftar berkaitan objektif dan peranannya dalam memperkasakan UiTM melalui objektif mahupun capaian perkara C, yang mengariskan pernyataan berikut:

C. Mengurus Hal Ehwal perkhidmatan staf UiTM selaras dengan dasar dan peraturan UiTM dan Kerajaan Malaysia.

Merujuk objektif berkaitan, sukalah pihak MITASA menarik perhatian dan kerjasama lebih erat serta pendirian bersama melalui pelbagai pertemuan dan perbincangan dua hala, agar isu berkaitan Penyemakan Semula Dan Pemurnian Skim Gaji Golongan Akademik UiTM yang wajib disediakan Proposalnya oleh Pejabat Pendaftar melalui penglibatan Kesatuan Kakitangan Akademik UiTM(MITASA) dapat dimurnikan sebelum dirujuk kepada pihak Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM) untuk dimajukan dengan sokongan YAB Menteri KPM kepada pihak JPA.

Pertemuan antara MITASA, wakil MAAC dan Pusat Tanggungjawab (PTJ) Pejabat Pendaftar berkaitan Proposal lengkap untuk Pemurniaan Gaji Baharu Kakitangan Akademik UiTM yang melibatkan Penolong Pendaftar sehingga kejawatan Profesor Keatas wajib direalisasikan secepat mungkin agar tidak berlaku kecelaruan dan ketidak persefahaman dari segi skim gaji yang ditawarkan selaras dengan Perjawatan Profesional yang lain dalam Perkhidmatan Awam serta mengikut perjuangan pelbagai insentif khas dan kritikal yang bakal diperjuangkan untuk golongan Akademik seperti Elaun Khas PhD, Elaun Khas Pengajaran Kursus Kritikal dan sebagainya.

MITASA juga telah dimakluman oleh pihak Kerajaan JPA dan juga KPM serta melalui pertemuan dan perbincangan secara rasmi dengan pihak Kerajaan belum ada sebarang Proposal kenaikan gaji dimajukan kepada pihak Jabatan Perkhidmatan Awam(JPA) mulai 9 Januari 2014 surat arahan penyerahan Cadangan Proposal Pemurnian Skim Gaji Kakitangan Akademik (Penolong Pensyarah sehingga Profesor Keatas) yang diarahkan oleh Bahagian Pembangunan Organisasi, JPA Putrajaya kepada Pejabat Pendaftar atau PTJ UiTM(merujuk salinan surat kepada MITASA, YAB Perdana Menteri dan juga YB Menteri, KPM).

MITASA sekali lagi melihat keperluan perbincangan dua hala dan persefahaman yang lebih mantap dan berterusan dari kalangan Pentadbiran Pejabat Pendaftar dan juga MITASA kearah merealisasikan hasrat majoriti kakitangan Akademik agar impian untuk melihat penambahbaikan dari segi peningkatan sara hidup serta kompetensi diri serta kerjaya dapat ditangani secara lebih mesra dan konsisten, justeru hubungan baik ini mampu diteruskan dalam bidang yang lain dari kalangan kedua pihak berkaitan, dari semasa ke semasa.- mafa b.k.t

Last Updated on Tuesday, 11 November 2014 11:13

Page 1 of 44

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »

Hubungi Kami

Kesatuan Kakitangan Akademik UiTM (MITASA)
No 993, Aras 3, Blok 9,
Intekma Resort & Convention Centre,
Persiaran Raja Muda, Seksyen 7,
40000 Shah Alam, Selangor.

Tel: 603 5522 5239 / Fax: 603 5522 5240

FB      : www.fb.com/mitasauitm
Emel  : mitasa@salam.uitm.edu.my This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it / mitasa05@yahoo.com This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Reg    : Register Here / Download PDF (password=123)

You are here Home